fredag 20. juni 2008

Hund i varm bil.

Hver eneste sommer skjer det dyretragedier i form av innestengte dyr i bil. Da spesielt hunder.
Med gru husker jeg artikkelen fra i fjor om de som hadde vært innom og handlet på Ikea og latt sine tre boxere stå igjen i bilen.

Man kan jo bare tenke seg selv hvor fort varmt det blir i bilen om våren og sommeren. Selv om bilen står i skyggen når man går fra den, må man tenke på at sola forflytter seg. Kanskje treffer du på noen kjente, selv om du bare skal inn og handle litt?

Vindusgitter fra Trixie hjelper litt på luftstrømmen.


Sett deg inn i hundens situasjon, og sett deg inn i bilen, uten å lukke opp vinduene. Fort hett?
Sett deg inn i bilen mens den står i sola, med bare en liten glipe på vinduene; behagelig? Neppe.
Og her kan du se hvorfor:

Ute temp: 20° C Vær: blandet. Innetemperatur i bil: 47° C
Ute temp:
20° C Vær: sol. Innetemperatur i bil: 58° C
Ute temp: 23° C Vær: sol. Innetemperatur i bil: 62° C
Ute temp: 22° C Vær: sol. Innetemp etter en halv time: 85° C!


Dette er bare en grov skisse, eksakte temperaturer har bl. a. med type bil (stasjonsvogn/personbil), farge, hva slags hund, evt hvor mange hunder. Det er også individuelt for hvor lenge en hund kan klare seg i en varm bil uten å få heteslag, og om hunden har tilgang til vann etc. Ved studier på New Zealand har man beregnet at hunden kan få livstruende skader etter 20-50 minutter i en bil med en innertemperatur på 49 grader C. Variasjonen kommer av luftfuktighetenDet mange av oss vet, men allikevel altfor få, er at hunden regulerer kroppsvarme gjennom munnen når den peser. Man regner med at bare en ubetydelig del av varmereguleringen foregår gjennom svette. Derfor er det så enormt viktig med luftsirkulasjon under varme dager, ikke bare i bil.

Hundens indre normaltemperatur ligger på 37,8-39,3 grader C. Hudtemperaturen kan variere mye, og dette er en viktig mekanisme for at den indre kroppstemperaturen skal holdes konstant.

Tips: Sjekk din hunds temperatur flere ganger i hvilemodus og under trening,så vet du eksakt hva som er normaltemperaturen på akkurat din hund.

Heteslag defineres som en tilstand av akutt termoregulatorisk kollaps. Økt varmeproduksjon eller dårlig varmeavgivning kan lede til at hunden får økt kroppstemperatur (hypertermi). Hypertermi stimulerer bl. a. den indre varmeproduksjon, hvilket igjen leder til økt kroppstemperatur. Denne spiralen av stigende indre kroppstemperatur leder til en dårligere reguleringsmekanisme. Hundens rektaltemperatur stiger til 41-44 grader C. Ved 41 grader C er hunden i faresonen for at dens temperaturregulerende mekanismer skal slutte å fungere.

Ved heteslag er det meget viktig å begynne behandlingen ved å suksessivt kjøle ned dyret til normal kroppstemperatur, helst før den blir transportert til veterinær. Dette kan skje ved hjelp av en vannslange, f.eks. Vannet skal dog ikke være iskaldt.Uansett, jeg har gjennom min jobb på en dyreklinikk, og også ute på en parkeringsplass, opplevd å se hunder segneferdige av hete, bare etter noen minutters innestengning i varmen. Slike episoder kommer ofte av tankeløshet fra eierne sin side, men det er ikke lov å være tankeløs når det kommer til levende individer!

Dyrebeskyttelsen har kommet med en huskeliste med 3 råd for hva vi skal gjøre om man ser en hund innestengt i en bil. Her er den.

Så la oss håpe denne sommeren blir fri for slike tragedier, og la hunden din være hjemme på varme dager!Kilde: Sofie Lägerström, Hundhållning i bil


Les hele artikkelen her

Ingen kommentarer: