Hva er massasje?
Fotmassasje får liksom en helt ny mening;0))
Det er en trend i tiden, også resultatmessig, at flere og flere søker en helhetlig behandling av både dyr og menneske. Det medfører også at man søker tilbake til gamle behandlingsmetoder, som f eks massasje og stretching.
Massasje er allikevel ikke et alternativ til veterinærmedisin, men et supplement!!
Ill: Laurie O'Keefe
Hvorfor hundemassasje?
Massasje er en utmerket behandlingsform på dyr. Dyr er ofte veldig følsomme sammenlignet med oss mennesker, samt at de ikke har de samme psykiske sperrene, og det tar ikke lang tid før man kan se positiv respons på massasjen.
Alle hunder kan få muskelspenninger. Slike muskelspenninger kan være forårsaket av f.eks overanstrengelser, operasjoner, skader, over-/understimulering, usikkerhet/nervøsitet, stress, rykk og napp i båndet, osv. Vi har tilogmed fått inn kasus på klinikken med whiplash-liknende skader i hals og nakkeregionen pga feil bruk av halsbånd.
Hundemassasje gir en god indikasjon på hvordan hundens muskler har det. Den virker forebyggende slik at et lite muskelproblem ikke blir større, og kan også være rehabiliterende ved å hjelpe hunden å innhente seg raskere etter en skade. Hunder som er plaget med stivhet og halthet kan nyte godt av massasje.
Hundemassasje anbefales også som et ledd i postoperativ rehabilitering etter skader og operasjoner i bevegelsesapparatet, og kan med fordel kombineres med akupunktur, stretching, fysikalsk behandling og svømmeterapi. Da selvsagt under kyndige behandlere.
Da det finnes tilfeller, såkalt kontraindikasjoner, da hunden ikke skal masseres, bør hunden undersøkes hos veterinær før man begynner med massasje. Vi som er utdannet hundemassører hverken kan eller skal stille diagnose. Det er det kun veterinærer som kan.
Aktive hunder som er utsatt for fysiske og psykiske påkjenninger dvs agility, lydighetshunder, brukshunder, politihunder, narkotikahunder, førerhunder og den aldrende familiehunden. Med andre ord, de aller fleste hunder kan ha nytte av massasje. Dette fordi massasje først og fremst er en forebyggende behandlingsform.
Foto: Henrik Jensen
Se plansjen om hundens muskulatur her.
Massasjen setter i gang en rekke reaksjoner i hundens kropp. Massasjen har trykk- og tøyningseffekter på hud, muskler, nerver og blodkar. Dette bidrar til økt blodsirkulasjon som gjør musklene mer føyelige og smidige, og påskynder lymfesirkulasjonen slik at kroppens urenheter skilles ut raskere.
Gjennom berøring frigjøres antistresshormoner og hunden blir roligere og mer harmonisk. Berøring er faktisk viktigere enn både syn og hørsel og gir dessuten en veldig fin kontakt og økt forståelse mellom hund og menneske.
Stretching er en tøyning eller forlenging av en muskel eller muskelgruppe, der muskelen får være igjen i utstrakt hvileleie en bestemt tid innen den føres tilbake til sitt opprinnelige leie.
Å strekke ut muskulaturen er bra for alle hunder som har vært i høy aktivitet, for eksempel etter en anstrengende tur, jakt eller trening. Eldre hunder, brukshunder og hunder med rygg- og leddproblemer kan også ha godt av stretching.
Hensikten med å strekke ut hundens muskler er for å øke muskelfleksibiliteten og leddets bevegelse, styrke muskulaturen, slippe spenninger og minske muskelømhet.
Stretching kan også virke forebyggende mot skader, spesielt hos brukshunder.
Stresspunktmassasje
Stresspunkter eller triggerpunkter er ømme punkter i forbindelse med hundens muskulatur, og sammenfaller ofte med akupunkturpunkter. Dette er punkter hvor stress i kroppen ”lagres” som et smertepunkt i muskelen.
Ved å manipulere disse punktene kan man hjelpe hunden å kvitte seg med opplagret stress i kroppen.
Akupunkturens 5 elementer
Behandlingsforløp.
Viktig å tenke på før en massasjetime:
Før massasjen bør hunden ha fått luftet seg en 5 min tid. Den skal ikke bli varm i muskulaturen, da dette kan føre til at problemområdene blir vanskeligere å oppdage.
Etter hver behandling kan hunden ha mer avføring eller løs mage og lukte strammere. Dette skyldes at avfallsstoffer skal ut av kroppen. Gi hunden vann, men vent ca halvannen time før hunden får mat. Hunden kan de nærmeste timene/dagene ha ekstra behov for lufting.
Ro og hvile er kanskje hva denne krabaten kunne trenge nå?
Det bør gå tre til syv dager mellom hver behandling, avhengig av skadens omfang. De fleste hunder kan bli mye bedre med tre massasjebehandlinger, men noen trenger flere. Det er best i starten å massere ukentlig for et best mulig resultat. Som regel vil 5-7 behandlinger fortløpende være gunstig, for så å trappe ned til et vedlikeholdsnivå anpasset til den enkelte hund. Det er viktig å ha i bakhodet hvilken type "skade" som danner grunnlaget for evt plager.
Ved forebygging så kan en si at det er gunstig å massere 2 gr pr uke.
Ved rehabilitering kan det lønne seg å massere 3 gr i uken de første to uker, for så å trappe ned.
Kilder: Color Atlas of Veterinary Anatomy, Volume 3, The Dog and Cat, Kompendie Klassisk hundemassasje trinn1,2 &3, Axelsons Animal School , kompendie stretching.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar