lørdag 14. februar 2009

Aloe Vera til hund

Aloe vera er en sukkulent plante.


Aloe Vera og dyrene har eksistert i tusener av år i naturen, og det er ganske sikkert at mange dyr har hatt gleden av denne planten, lenge før det er blitt observert av mennesker.Eldgamle opptegnelser viser at den terapeutiske virkning og legende egenskaper til Aloe Vera -planten har vært kjent i årtusener.


De elste beskrivelsene om Aloe Vera er funnet i Egypt og er fra ca. 4000 f.Kr. Det er også dokumentert fra områder både i Afrika, Syd Europa, Midtøsten, Asia og Amerika.


I 1962 oppdaget George Ebers, på egyptisk papyrus fra 1500 f. Kr., hvor gammel denne kunnskapen var. Greske og romerske medisinere brukte planten som legemiddel for å lege sår. Egyptens dronninger forbandt bruken av planten med søken etter skjønnhet, mens den på Filippinene ble brukt sammen melk som middel mot nyreinfeksjoner.


I vår del av verden er Aloe Veraens historie også mye eldre enn den veterinærmedisinske historien.Planten kom blant annet til England i kolonitiden på slutten av 1600 tallet, og den første vetrinærhøgskolen startet i Tyskland på midten av 1700 tallet.


Aloe Vera ble benyttet på veterinærhøgskoler i England, Tyskland og Frankriket på midten av 1800 tallet. Deretter kan det se ut til at den industrielle revolusjonen medførte en stans i den tradisjonelle folkemedisinen (dvs. bruk av urte og plantemedisin), til fordel for ny teknologi og kjemisk fremstilte legemidler. Men selv i dag brukes aloe vera planten i Den Britiske Veterinærforeningens (BSAVA) logo.


Interessen og etterspørselen etter naturlige medisiner og pleiemidler har vært enorm i den siste delen av 1900 tallet, og Aloe Vera har fått en ny vår. Deretter har kunnskapene både om Aloe Vera og dyr utvidet seg, og bruken er blitt allment kjent blant en rekke vetrinærer, dyrepleiere og dyreeiere. I dag er Aloe Vera en av de mest kjente og benyttede legeplanter over hele verden både på mennesker og dyr.


Hva er Aloe Vera?
Aloe Vera ligner en kaktus, men er en sukkulent og tilhører liljefamilien. Det finnes ca 3700 forskjellige arter innen denne familien, deriblant asparges, løk og hvitløk.Aloe vera er en undergruppe som består av mer enn 300 forskjellige aloearter. Av den medisinske Aloe Vera, finnes bare 4-5 planter som har en viss dokumentert effekt. Den mest brukte av disse er Aloe Vera Barbadensis Miller.Bladene til Aloe Vera inneholder den tyktflytende geleen. I likhet med andre grønnsaker inneholder den hovedsakelig vann, men også en rekke vitaminer og mineraler, om enn i små mengder. I Aloe Vera finnes det også flere plantekjemikalier.I min praksis som hundemassør og ikke minst hundeeier har jeg hatt mange gode erfaringer med forskjellige typer aloe vera produkter. Spesielt nå på vinterstid med mye skigåing på skare og kalde dager har både jeg, hestene og hundene mine hatt god nytte av aloens healende egenskaper. Her er noen tips til bruk på hunder:
Aloe Vera Gelly.
Dette er altmulig-geleen! Aloe Vera Gelly kan brukes på tørr og sensitiv hud. Den er super på tørre og oppskrapte tredeputer.


Påfør et tynt lag flere ganger om dagen. Gelly kan også masseres inn på ømme områder eller brukes ved forbinding. På store områder og store dyr kan Gelly også kombineres med Aloe Veterinary Spray Formula.
Aloe Veterinary Formula.

Denne Aloe Vera-sprayen for dyr passer utmerket til mild, men effektiv rengjøring av f eks småsår. Sprayen er også velgjørende for tørr hud, pels, poter, spener, hover, man og hale, og den kan brukes ved forbinding av øm hud, f eks operasjonssår. Aloe Vera Gelly kan med fordel masseres inn etter Veterinary Formula.

Sprayen er også fin å bruke om sommeren for å hindre lopper og lus, samt knott og mygg...

Aloe Lips

-med jojobaolje er den beste leppebalsam du kan få. Dennne vannfrie leppebalsamen er super både vinter og sommer. Den smører og beskytter leppene når de er uttørret og sprukne. Gir god beskyttelse mot sol og kulde. Men den er også super som potesalve. Liten og lett å ta med seg i jakkelomma (bare husk å merke den som er til hunden, så du ikke smører leppene dine inn med den samme...;0))


Aloe Vera Gel (Juice).

Aloe Vera er bra for huden. Men vi skal ikke glemme at vi har hud innvendig også, kalt slimhinner. Det finnes slimhinner rundt alle indre organer, og ikke minst mage- og tarmsystemet.

Hunden har også et følsomt tarmsystem, og den reagerer hurtig på dårlig eller ødelagt for, i tillegg til skifting av fortyper. Tarmfloraen kommer lett i ubalanse, også etter bruk av antibiotika. Aloe Vera-drikken er velegnet til behandling av slike mave-/tarmproblemer. På klinikken fikk alle dyr tilsatt denne juicen i drikkevannet.

Propolis creme.
Kremens fyldige konsistens gjør den spesielt egnet for å tilføre fuktighet til tørr hud. Det er en rik blanding av stabilisert Aloe Vera Gel og Bi Propolis. Den inneholder også vitamin A og E, og tilsetting av kamille og valurt. Denne er ypperlig som kuldekrem.Utmerket til tørr og skadet hud. Også til potene, og om huden under magen har fått rift, enten fra f eks hard snø, eller lyng om høsten.
I tillegg finnes også shampoo og div andre produkter for å holde pels og hud i fin form...

Om du ønsker å bestille noen av disse produktene kan du sende en mail til meg, eller skrive en kommentar under dette innlegget.

Bokanbefaling

Forfattere: Lise Hatladal og Tonje Stigar
Målform: Bokmål
Forlag: Constanter
Antall sider: 350
Pris: 389 kr (+porto)
Omtale:
Boka gir både den vanlige hundeeier og faginteresserte en enkel innføring og forståelse for homeopati og naturmedisin. Den gir tips om hjemmebehandling, råd og veiledning om fôring og daglig stell av hund, og sier litt om miljøets betydning for hundens psyke og helse. Boka har også en grundig beskrivelse av 82 homeopatiske midler og 15 homeopatiske typebeskrivelser-konstitusjonsmidler. Boka har ordliste og register.Kilder: Forever Living Products, Anneli Øhrn (klassisk homeopat), Wikipeida.

Ingen kommentarer: